Nieuwbouw in Groningen

De gemeente Groningen is een actieve, groeiende gemeente en heeft daarom veel bouwplannen. Sommige zijn ambitieus, nieuw ontworpen en zijn een visitekaartje voor de stad. Andere projecten zijn kleinschaliger, gericht op woningbouw of ter vervanging op opknapping van bestaande gebouwen.

La Liberté
Woningstichting Patrimonium heeft grote plannen voor twee woontorens aan het Vrijheidsplein bij de A7. Op het perceel van een aantal voormalige appartementen worden 220 woningen gerealiseerd. Het complex ‘La Liberté’ bestaat uit twee woontorens, van resp. 18 en 6 lagen hoog. De torens staan op een onderbouw van kantoorverdiepingen. Het gebouw is postmodernistisch te noemen vanwege het moderne materiaalgebruik en de gestructureerde architectuur. Een impressie van La Liberté.

Groninger Forum
Het Groninger Forum is een gebouw wat in 2014 opgeleverd zal worden, vlakbij de Grote Markt in Groningen. Het is onderdeel van een geplande verbouwing van de oostzijde ervan. Het forum is bedoeld als ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers van de stad. De bewoners hebben zich in 2006 via een referendum uitgesproken vóór bouw van de stad.

Het gebouw is vormgegeven naar haar functie: als verzamelplek voor verschillende activiteiten. Het is vormgegeven als één volume. Het pand wordt gebouwd van bentheimer zandsteen.  Het gebouw is van binnen groots en open; het biedt onder andere ruimte aan twee pleinen, krijgt daglicht van door veel glas maar ook gesloten kantoorruimtes. Meer informatie over de architectuur op groningerforum.nl

Nieuwbouw faculteit Levenswetenschappen
Op het ZernikeComplex bouwt de RUG momenteel aan een nieuw pand voor de faculteit Levenswetenschappen. Het pand wordt opgeleverd in 2010. Het gebouw is groot, ruim 36000 m2, en huisvest kantoren, onderwijsruimten, labs en onderzoeksfaciliteiten. Door de vorm ontstaat een poort in het landschap, die zich als een lichaam opricht uit de grond. Het is daarom een toonbeeld van organische architectuur.

Uitgangspunt voor het ontwerp zijn de intere organisatie, interactie en dynamiek voor de ‘bewoners’ van het gebouw. Het gebouw is daarom erg open, met zicht naar binnen en buiten. De kleuren zijn bijzonder te noemen, en geinspireerd door de natuur. De kleur groen vertaalt zich ook in duurzaamheid. Het gebouw kent o.a. een warmte-koude opslag. Meer informatie over het pand op rug.nl.

Meer bouwplannen zijn hier te zien.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties
%d bloggers liken dit: