Modernisme

Nieuwe technologie maakt traditionele bouwstijlen overbodig

Het modernisme is een verzamelnaam voor vernieuwende stromingen in de kunsten en de westerse maatschappij tijdens de eerste helft van de 20e eeuw. De term refereert aan een culturele beweging die vooral na de eerste wereldoorlog in verzet komt tegen de traditionele opvattingen en vormen van kunst, architectuur, literatuur, geloof, sociale organisatie en het dagelijks leven. De moderne roman, het moderne toneel, de architectuur en de poëzie moesten vernieuwd worden zodat zij de moderne geïndustrialiseerde maatschappij beter weerspiegelden.

De Modernistische stijl is een internationale stijl, ontstaan vanaf 1920, waarbij het functionele voorrang heeft op de vorm. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘woonmachine’ van Le Corbusier. Het ornament – de versieringen – werden niet meer gebruikt, ten gunste van sobere, geometrische basisvormen, platte daken en het gebruik van moderne materialen zoals gewapend beton.

Kenmerkend voor gebouwen vormgegeven volgens de modernistische stijl is dat ornamenten en stijlelementen achterwege gelaten werden. Hiermee volgden architecten en ontwerpers de mening dat de nieuwe technologie de traditionele bouwstijlen overbodig maakten. Le Corbusier – een fervent aanhanger van het modernisme – vond dat een gebouw moest fungeren als een ‘machine om in te wonen’, gelijk aan auto’s. Met deze gedachtegang werden decoraties gelijk overbodig. Ontwerpers benadrukten vooral geometrische vormen. Onder het modernisme vallen een aantal andere stromingen: het expressionisme, constructivisme, purisme, functionalisme, brutalisme, rationalisme.

Een aantal typische voorbeelden van modernistisch vormgegeven gebouwen zijn te zien in onderstaande slideshow.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: