Empire

Verfijnde detaillering nadrukkelijke statigheid

Empire (spreek uit em-pie-re, met de nadruk op “pie“) is een stijl die ontstaan is aan het begin van de 19e eeuw (omstreeks 1804). Het was Lodewijk, de broer van Napoleon Bonaparte, die deze stijl ‘ontwikkelde’. Zijn wensen werden door Architecten in Nederland en Frankrijk uitgevoerd. De stijl is verwand aan de Lodewijkstijlen, maar wel soberder. Naast gebouwen vind men deze stijl vooral terug in de meubels die tijdens de laatste jaren van het Franse Rijk gebouwd zijn. De stijl is gericht op overbluffen en imponeren

De strakke lijnen en de verfijnde detaillering van de rationele, vroeg negentiende-eeuwse ontwerpen vormden een mooie aanvulling op de nadrukkelijke statigheid daarvan.  Classicisme en het Empire hebben een gemeenschappelijke inspiratiebron: de Oudheid.

In de Napoleontische tijd werd daaronder niet langer alleen de Griekse en Romeinse beschaving verstaan, maar ook de toen net herontdekte antieke cultuur van Egypte. Vandaar dat tussen de tekenachtige palmetten, guirlandes en acanthusbladeren ook sfinxen als siermotief opduiken.

Op Empire volgde de Neo-Gotiek.

  • Dateerd uit de vroeg 19e eeuw in Frankrijk
  • Bevat veel klassieke onderdelen
  • maar combineert strakke en geboven lijnen
  • Dikwijls zwaar en monumentaal
  • Behoort tot de neo-classistische periode

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties
%d bloggers liken dit: