Arts and Crafts

Op zoek naar een aards paradijs

De industriele revolutie was een onmenselijke ontwikkeling. Die revolutie had gezorgd voor een harteloze, nieuwe architectuur. De vaardigheden van ambachtslieden, die eerder kathedralen bouwden en gebouwen een ziel gaven, werden steeds minder belangrijk.

Ruimte voor inspiratie
Dankzij de spoorwegen die voor de Industriele Revolutie werden aangelegd, konden ideeen zich razendsnel verspreiden. Plaatselijke tradities speelden daardoor een steeds kleinere rol. Kunstenaars, schrijvers en architecten begonnen zich hiertegen echter steeds meer te verzetten. In deze periode, tussen 1850 en 1900, ontstond in Engeland de Arts and Crafts-beweging.

Combinaties
De Arts and Crafts-beweging was vooral een strijd tegen. Ze vormde een belangrijk onderdeel van een typisch Britse opvatting waarin men een combinatie maakte van  primitieve vorm van socialisme, nostalgisch verlangen naar een wereld vol prinsen op witte paarden en jonkvrouwen in nood, angst voor nieuwe technologie en een gevoel voor goed fatsoen en eerlijkheid werden verenigd.

Bouwstijl
Dit leidde tot een herkenbare, maar informele bouwstijl. De uiting van de Arts & Crafts beweging in ontwerpen en stijl is voornamelijk te vinden in exterieur en interieur van woningen en kastelen. Wat betreft concrete producten is de stijl alleen terug te vinden in meubilair uit die tijd. De Arts & Crafts stijl bracht in feite twee ontwerpstijlen met zich mee. Aan de ene kant zijn er de eenvoudige, degelijke meubelen die in deze tijd ontworpen zijn, en aan de andere kant is er een stijl die terugkomt in vooral patronen voor behang, tapijt, bekleding van meubilair, etc.

Belangrijke kenmerken

 • Simpele, lineaire vorm
 • Eenvoudig ontwerp
 • Geïnspireerd op natuurlijke vormen (planten en dieren) en op middeleeuwse en mythologische motieven
 • Oud-Engelse, mythische stijl
 • Gebruik van veel natuurlijke materialen, steen en hout
 •  

  Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

  Advertenties
  %d bloggers liken dit: