Jugendstil

Bewogen lijnen geinspireerd door de natuur

Jugendstil is een kunststroming die tussen 1880 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk als reactie op het impressionisme. De stijl werd vooral toegepast op gebruiksvoorwerpen (glas, sieraden, meubels) en de architectuur en schilderkunst. De stijl heeft kort maar hevig gebloeid.

Jugendstil vind zijn oorsprong in de Arts and Crafts. De Engelsman William Morris stichtte in 1861 een atelier voor kunstnijverheid. Morris verdiepte zich in kalligrafie en noemde dat ‘ware kunst’. Morris en zijn leerlingen hielden zich bezig met het kalligraferen en illustreren van boeken, met het ontwerpen van glas-in-loodramen, met het ontwerpen van behangmotieven, met houtsnijkunst en met het ontwerpen en borduren van wandtapijten. De invloed van Morris was snel in andere landen van Europa, en zelfs in de Verenigde Staten van Amerika, merkbaar.

Jugendstil probeerde versieringen op elkaar af te stemmen. Dit probeerde men vooral te bereiken door uit te gaan van één grondmotief, dat zich in alle voorwerpen herhaalde. Dit grondmotief was meestal een onregelmatig gebogen lijn.

Stijlkenmerken
De belangrijkste inspiratiebron voor Jugendstil is de natuur. De motieven zijn vaak langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen (lelies, kelken, irissen, papavers, rozenknop), vogels (zwanen, pauwen), libellen, de eivorm, wolken- water- en rotspartijen, vaak gecombineerd met slanke vrouwengestalten.

De bewogen lijnen drukten emoties uit. Ze werden toegepast in de boekdrukkust, maar ook op trapleuningen, balkons en gevels. De jugendstilkenmerken kwamen het meest tot uiting in de grafische kunst, waar de lijn het belangrijkste element is. De illustraties en de letters werden als één geheel ontworpen.

  • De natuur is de belangrijkste inspiratiebron
  • Hebben vaak Japanse kenmerken als lege ruimten en de waaivervorm
  • Letters hebben zo min mogelijk associaties met boekdrukkunst;
    meerdere letterhoogten en typografieen in één ontwerp
  • Bewogen vormen, bijvoorbeeld een ijzeren, gebogen trapleuning.

 

Art Nouveau
In Frankrijk en België wordt de Jugendstil ‘Art Nouveau’ genoemd. Deze stijl wordt vooral aangetroffen in boekillustraties, affiches, tapijtontwerpen, meubelvormen, keramiek, interieurdecoraties en sieraden.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties
%d bloggers liken dit: