Stadsschouwburg Groningen

Door: stijlingroningen

11 Jun 2010

Tags:

Categorie: Uncategorized

Lensopening:f/4
Focuslengte:7mm
Sluiter:1/0 sec


Locatie: Turfsingel 86
Stijl: Neo-klassiek of Barok
Gebouwtype: schouwburg

In 1878 kreeg het stadsbestuur de grond van het ammunitie- of tuighuis aan de Turfsingel. Architect-ingenieur A.L. van Gendt maakte hiervoor in 1880 een ontwerp in een rijk versierde, electische bouwstijl. Het pand is niet binnen één van de bouwstijlen van dit project te vatten en heeft meer weg van de neo-klassieke of barok bouwstijl. Opvallend zijn de relatief grote Ionische zuilen en de uit doorbruin gesausde bakstenen gevels. De gevels worden ondersteund door zware pilasters op de hoeken.

Na de eerste voorstelling in 1883 kwamen de eerste gebreken aan het licht. Het doek leek definitief te vallen, totdat een bouw- en herstelplan uitkomst bracht. Tijdens het herstel van het gebouw zijn onder andere de glazen overkappingen aan de linker- en rechterzijde van het gebouw geplaatst.

Opera’s in de wereld: grote stijlverschillen
Elke grote stad kent tegenwoordig een opera. Zij het niet een oud exemplaar, danwel een modern gebouw. Zo stamt de Weense Staatsopera (in neorenaissancestijl) uit 1861. Het Tenerife Opera House (postmodern) stamt uit 2003. Het gebouw heeft een organische bouwstijl en een erg uitdagende architectuur.

Meer afbeeldingen van de stadsschouwburg hier.

Advertenties
%d bloggers liken dit: