Hoofdkantoor Gasunie Groningen

Door: stijlingroningen

11 Jun 2010

Tags:

Categorie: Uncategorized

Locatie: Stadspark, Groningen
Bouwstijl: Organische stijl
Gebouwtype: Kantoorpand

Dit is het hoofdkantoor van de N.V. Nederlandse Gasunie in Groningen. Het is gebouwd in 1994 en ontworpen door architecten Ton Alberts en Max van Huut uit Amsterdam. Het is een goed voorbeeld van organische architectuur. Bij organische bouw zijn de menselijke maat en het welzijn van de mens in en rondom het gebouw de belangrijkste uitgangspunten.

Kenmerkend voor dit gebouw en de organische stijl ervan zijn de vormen en kleuren, zowel in het interieur als het exterieur. Het bouwwerk wordt als een derde huid gezien, geinspireerd door de natuur. Er zijn in het gebouw weinig rechte hoeken te vinden, zoals ook het menselijk lichaam geen rechte hoeken kent. Dit bepaald de vormgeving van het gebouw in sterke mate. 

 In de centrale hal worden 18 verdiepingen verbonden met een trappenhuis. Op elke verdieping draait de trappenkolom een aantal graden waardoor de top van de kolom bijna 50 graden gedraaid is. De trap heeft de kleuren van de regenboog meegekregen.

Het resultaat is een gebouw wat lijkt ‘op te rijzen’ uit het Stadspark. Het gebouw wordt daarom ook wel de Apenrots genoemd.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties
%d bloggers liken dit: