Mutua Fides – GSC Vindicat atque Polit

Door: stijlingroningen

03 Jun 2010

Tags:

Categorie: Uncategorized

Locatie: Grote Markt Groningen
Bouwstijl: Empire
Gebouwtype: sociëteit

Het Groninger Studenten Corps ‘Vindicat atque Polit’ (vert. uit Latijn: Handhaaft en Beschaaft), kortweg Vindicat of het Corps, is een studentenvereniging uit Groningen. Het Corps kent sinds 4 februrai 1815 een rijke traditie.

In de bijna 200 jaar dat Vindicat bestaat heeft het verschillende panden als sociëteit gebruikt. De huidige sociëteit – Mutua Fides – staat aan de Grote Markt. Het heeft kenmerken van de Empire-stijl, al zijn deze niet heel duidelijk aanwezig. De Empire-stijl is terug te vinden en de vele rechthoekige ramen, het statige, stevige uiterlijk door de strakke lijnen gevormd door de raampartijen in het midden van het pand. Het balkon aan het pand accentueert de breedte van het pand en zorgt voor een stevig uiterlijk.

De gemeente Groningen gaat de oostzijde van de Grote Markt herinrichten. Ze is gestart met de bouw van het Groninger Forum en Mutua Fides zal daarom vermoedelijk in noordelijke richting verplaatst worden (naar de huidige plaats van de VVV en de Friesland Bank waarbij de voorgevel van alle nieuwbouw aan de oostzijde op de vooroorlogse rooilijn (17 meter naar voren) geplaatst zal worden.

Meer lezen of Vindicat en Mutua Fides?

Advertenties
%d bloggers liken dit: